FAQ Halia Hitam

1. Apakah perbezaan antara Halia biasa dan Halia Hitam?

  • Berbanding dengan halia tradisional, halia hitam berwarna lebih gelap. Kedua halia kelihatan sama di bahagian luar, tetapi halia hitam mempunyai warna ungu tua di bahagian dalam. Ekstrak halia hitam terdapat dalam bentuk serbuk, bentuk cair, dan kapsul.

2. Apakah kebaikan Halia Hitam?

Halia hitam telah lama digunakan sebagai ubat-ubatan rakyat terutama di Thailand selama berabad-abad. Sejumlah kajian farmakologi mendapati Halia hitam telah menunjukkan sifat-sifat berikut: anti-allergenik, anti-radang, anti-mutagenik, anti-depresif, anti-kolinesterase, anti-mikrobial, anti-kanser, anti-peptik ulser, melindungi jantung, aktiviti anti-obesiti dan afrodisiak (menaikkan keinginan seksual).


3. Adakah Halia Hitam dan Kunyit Hitam benda yang sama?

Tidak. Mereka adalah berbeza! Halia hitam atau nama saintifiknya Kaempferia Parviflora, juga dikenali dengan nama Thai Black Ginger, Thai Ginseng atau Krachai Dum, adalah tumbuhan herba dari genus halia yang ditanam secara komersial di Thailand dan beberapa negara di Asia Tenggara.

Manakala Kunyit Hitam atau nama saintifiknya Curcuma Caesia, juga dikenali sebagai Kali Haldi, Black Turmeric, Black Zedoary, berasal dari India, dari genus kunyit.

Rizom (ubi) Halia Hitam berwarna ungu apabila rizom sudah matang dan berubah kepada ungu kehitaman apabila sudah tua. Manakala rizom kunyit hitam berwarna ungu cerah dan ungu gelap atau kebiru-biruan (dipengaruhi faktor penanaman dan kematangan) dan ada yang dilaporkan berwarna kehijau-hijauan.

Daun Halia Hitam hampir serupa dengan Kunyit Hitam, warna hijau lebih lebar berbanding daun halia sebenar. Bezanya daun Kunyit Hitam memilki jalur gelap ditengah-tengahnya.

Bau juga berbeza. Halia hitam mempunyai bau halia, manakala kunyit hitam berbau seperti kunyit biasa.

Dari segi manfaat, diakui kedua-duanya memiliki khasiat masing-masing untuk kesihatan dan tiada salahnya jika digunakan dalam kehidupan seharian.


4. Adakah Halia Hitam bagus untuk melancarkan pengaliran darah?

Ujian klinikal manusia selama satu minggu yang dilakukan dengan 14 subjek yang berbeza mendapati bahawa peredaran darah periferal dan pembuluh darah periferal (bentuk dan susunan saluran darah itu sendiri) bertambah baik dengan pengambilan Ekstrak Halia Hitam setiap hari.

Kajian itu mendapati bahawa peredaran darah periferal meningkat 57.1% dan 50.0% selepas 1 jam dan 1 minggu pengambilan Ekstrak Halia Hitam masing-masing. Selepas itu, soal selidik dilakukan untuk menilai pengalaman subjektif peserta kajian. Sebilangan besar menyatakan bahawa gejala edema, peredaran darah yang lemah, kulit kering dan tahap tenaga mereka bertambah baik.


5. Adakah bahan aktif Halia Hitam tahan panas?

Heat Stability of Black Ginger Extract

Ya. Kestabilan haba Ekstrak Halia Hitam telah diperiksa dengan pemanasan pada suhu 100 ° C dan 120 ° C secara berterusan selama 1 jam. Seperti yang ditunjukkan pada rajah di atas, kandungan 5,7-dimethoxyflavone, komponen utama Ekstrak Halia Hitam, dan kandungan Total flavonoid tidak berkurangan setelah pemanasan selama 1 jam. Oleh itu, Ekstrak Halia Hitam sangat stabil semasa pemanasan. Oleh itu Volten menawarkan pelbagai serbuk campuran minuman berasaskan halia hitam seperti Vcafe Coffee, Vcafe Tea dan Vtameen Susu New Zealand.


Apakah kesan tindakbalas selepas mengambil produk volten?

Kebiasaannya tiada kesan sampingan bagi mereka yang sihat dan tidak mempunyai masalah kesihatan. Namun, ada juga yang mempunyai kesan tindakbalas pentembuhan seperti di bawah. Teruskan mengambil produk volten dan banyakkan meminum air kosong untuk mempercepatkan proses detoksifikasi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s