Day 2 MXB Melbourne Visit – Yarra Valley

Hari ke 2 bermula dengan menaiki tram ke city dan menunggu tour minibus di depan Adina Hotel Melbourne. Mr Colin May, the owner of Melbourne Australia Tours, yang drive minibus hari ini. Kumpulan kecil jer, ada 4 orang Australian dari Brisbane join tour bersama kami ke Dandenong Ranges and Yarra Valley.

Aira masih tidur lagi dalam minibus.
Aira masih tidur lagi dalam minibus.
Peta perjalanan hari ini.
Peta perjalanan hari ini.

Perhentian pertama ialah di Grants on Sherbrooke, hentian di Banjaran Dandenong untuk bersarapan dan beri makan burung rosella (sejenis burung kakak tua Australia). Pakej tour kami termasuk semua tiket dan makan minum, so tak perlu risau lagi cost tambahan.

Aira masih demam sebab tu tak senyum.
Aira masih demam sebab tu tak senyum.

Tak jauh dari hentian tu, kami ke stesen Belgrave untuk menaiki “Puffing Billy” Steam train ke Lakeside, Emerald untuk menikmati permandangan Banjaran Dandenong. Kereta api ini telah berusia lebih 1 abad dan masih berjalan di atas landasan asli sejauh 25 km dari Belgrave ke Gembrooke. Yang bestnya, gerabak ni terbuka dan boleh duduk di tingkap sambil goyangkan kaki di tepi gerabak.

This slideshow requires JavaScript.

Mr Colin dah menunggu kami dengan minibusnya di Lakeside. Dia sempat belikan ubat ‘Bonjela’ untuk kebaskan gusi Aira sebab Aira demam dan sakit gigi nak keluar. Seterusnya kami bertolak ke Yarra Valley dan berhenti di Warratina Lavender Farm. Di sini boleh cium2 bau bunga lavendar, minum tea lavendar dan beli barang2 berkaitan lavendar seperti sabun, hand lotion dan gula-gula.

Warratina Lavender Farm
Banyaknya lavendar
Banyaknya lavendar
Red Rpses
Red Roses

Perut dah mula lapar. Kami kemudiannya pergi ke Fergusson Winery and Restaurant untuk lunch dan melawat ladang anggur. Australians yang lain boleh wine sampling, kami cuma minum apple and orange juices. Mereka hidangkan grilled salmons untuk kami, memang sedap.

This slideshow requires JavaScript.

Masa kami datang ni, ladang buah-buahan di Yarra Valley masih belum buka lagi. Buah lambat masak sebab faktor cuaca. So Mr Colin May ubah tour kami ke Winery tour tanpa perlu tambah kos. Walau bagaimanapun, kami seronok tengok permandangan di Yarra Valley ni.

Seterusnya kami ke ladang Acacia Ridge Cellar Door. Tempat ni orang selalu tempah buat Wedding Reception berlatar-belakang ladang wine dan bukit.

Siapa nak kahwin kat sini?
Siapa nak kahwin kat sini?
Acacia Ridge Cellar Door
Acacia Ridge Cellar Door

Stop seterusnya di Yileena Park Winery. Kat sini ada bangunan rumah 2 tingkat. Tong simpanan wines di letak dalam basement, dan tetamu boleh sampling wines di tingkat atas sambil tengok permandangan Yarra Valley.

Yileena Park
Yileena Park
Tong Wine di Yileena Park
Tong Wine di Yileena Park
Nyamannya...
Nyamannya…

Yarra Valley kini diiktiraf sebagai salah satu daripada negara pengeluar utama wain iklim sejuk di Australia. Yarra Valley offers fine sparkling wines, exceptional Chardonnay, complex Pinot Noir and world class Cabernet Sauvignon and Shiraz.

Tempat terakhir kami lawati adalah Yarra Valley Chocolatier and Ice cream. Kat sini boleh sampling chocolate sampai lebam. Kami belikan Ice Cream untuk Aira.

Pilih mana yang suka?
Pilih mana yang suka?
Pekerja tengah buat Coklat
Banyaknya nak pilih..
Banyaknya nak pilih..
Boleh pengsan makan Ice Cream.
Boleh pengsan makan Ice Cream.
Dah beli coklat. Jom balik
Dah beli coklat. Jom balik

Dah kenyang makan Ice Cream dan minum Hot Chocolate, kami gerak balik ke Melbourne CBD. Boleh tengok video perjalanan kami seharian pula:

Esoknya kami akan ke Phillip Island tengok koala dan penguin. Sesiapa ada pertanyaan mengenai Melbourne trip boleh beri komen ya..

Day 1 MXB Melbourne Visit

Pada 28 October 2016, kami bertiga berkesempatan bercuti di Melbourne selama seminggu. Kami menaiki pesawat Air Asia jam 10.10 am dan tiba di Tullamarine Melbourne Airport jam 9 pm.  Masuk Australia kena ada visa. Boleh dapatkan di website Electronic Travel Authority. Kos perkhidmatan visa online ni AUD20 seorang, tetapi kalau nak lebih murah boleh jer google di internet travel agent yang buatkan untuk anda semurah RM30.

img20161028100831
Aira, Irda dan Kidin dalam flight AirAsia KL-Melbourne

Waktu di Australia 3 jam lebih awal dari Malaysia. Sekarang ni musim bunga dan sunset lebih kurang jam 8.30pm. Bila tiba di Melbourne Airport, kami declare ada bawa susu baby, makanan dan ubat-ubatan. Imigresen di Australia memang ketat sebab mereka kena jaga keselamatan industri ternakan dan pertanian di Australia dari apa-apa jangkitan. Jika tak sure apa yang patut kena declare, check website Australian Immigration ya! Di airport, mereka tak check beg kami pun sebab ramai orang tiba masa tu.

Posing depan Tullamarine Airport
Posing depan Tullamarine Airport
Waktu malam ni agak sejuk juga, Rasanya temperature around 15 C.
Waktu malam ni agak sejuk juga, Rasanya temperature around 15 C.

Kami dah book tempat tinggal di homestay kat Coburg, Melbourne. Kami tunggu sorang student Malaysia untuk pick up depan Park Royal Hotel (betul2 bertentangan dengan Airport).

Tunggu kawan datang jemput depan Hotel.
Tunggu kawan datang jemput depan Hotel.

Kami sempat singgah beli kebab dan juga makanan ringan untuk breakfast keesokan hari. Fresh milk murah sangat… AUD3 for 2 litres bottle.

Bilik di homestay Coburg AUD80/night, agak murah dibandingkan dengan tempat2 yang kami tengok di AirBnB. Tempat ni berdekatan dengan Bell St. tram stop and direct to Melbourne CBD.

Dari Bell St. Tram Stop ke Melbourne CBD around 25 mins.
Dari Bell St. Tram Stop ke Melbourne CBD around 25 mins.

Kalau yang prefer hostel atau hotel, boleh aje book di link Agoda.com ni (kidin dah set link untuk area Melbourne dari harga terendah ke tertinggi. Make sure tengok map dulu agar berdekatan dengan tram atau train stops ke Melbourne CBD).

Malam pertama di Melbourne, baby Aira menangis sepanjang malam. Badannya panas dan dia tak mahu minum susu tepungnya. Kami ada juga bawa Panadol syrup dan Paracetamol sub untuk dia. Bila hari dah siang, kami bawa Aira jumpa doctor di Coburg Family Medical Centre. Nak jumpa doctor kena bayar dulu AUD50 sebagai consultation fee. Doctor beritau Aira tengah teething lagi dan demam.

img20161029082955
Kesian Aira demam dan sakit gusi bila tiba di Aussie

Host homestay ada pinjamkan kad MyKi untuk kegunaan di tram atau train. Kami top up kad AUD30 setiap satu memandangkan kami akan guna tram setiap hari ke kota Melbourne. Boleh tukar naik turun tram dalam masa 2 jam dengan charge AUD3.90

002a-520x245

Maximum AUD7.90 per day
Maximum AUD7.90 per day
Tengah2 kota Melbourne ada juga free tram service.
Tengah2 kota Melbourne ada juga free tram service.

Tengahari kami pergi ke Queen Victoria Market. Pasar ni memang bersih dah kering. Kami sempat beli blueberry dan rasberry dan ronda2 keliling QV market. Tip: sourvenirs kat sini lebih murah dari tempat2 lain di Melbourne. So sebelum balik Malaysia nanti, kami pasti akan singgah sini lagi. QV market tutup setiap hari Isnin dan Rabu, dan juga ketika Public Holiday. So anda kena pelan betul2 bila nak melawat QV market ni. Waktu operasi pun berbeza2 setiap hari. Hari yang kami pergi tu, market tutup pukul 2 pm.

Murah kan?
Murah kan?
Strawberry besar2 kan?
Strawberry besar2 kan?

Kemudian kami naik tram (dalam free zone) ke Bourke St Mall untuk activate prepaid Optus simcard. Malam tadi try activate online tak menjadi, so kami ke kedai Optus untuk settlekan masalah phone. Good customer service! Pelan prepaid ni AUD2 per day – unlimited local calls and 500MB internet data/day. More than enough for us. Sebenarnya banyak lagi tempat di Melbourne CBD yang kami plan nak pergi, tapi memandangkan Aira tak sihat kami pulang semula ke Coburg dengan menaiki tram depan H&M building. Jom layan video pulak.

Jika ada apa2 nak tanya tentang Melbourne Visit, boleh jer message di komen bawah ni atau whatsapp Kidin +60176486196. Tengok catatan hari ke 2 pula ya!

Pelan Ganjaran Binari

Pelan ganjaran atau pampasan yang paling banyak disalah faham di dalam Network Marketing adalah – Pelan Binari. Jika dikendalikan dengan betul, pelan ini adalah satu contoh klasik program ‘orang membantu orang’. Sistem ganjaran binari adalah sistem yang paling mudah untuk digunakan bagi sesiapa sahaja untuk membina dan mengembangkan perniagaan Network Marketing mereka. Berikut adalah beberapa sebab mengapa.

Menurut statistik diterima secara meluas, pengedar Network Marketing secara purata akan menaja 2.7 orang. Dalam Binari, anda hanya membina 2 kaki atau pasukan sebagaimana Binary bermakna 2. Jika pengedar hanya boleh membawa masuk 2 orang dan mengajar mereka untuk melakukan perkara yang sama, mereka boleh mencapai kejayaan.

binari

Satu lagi kelebihan pelan binari adalah penempatan tambahan yang dibuat oleh mereka yang menaja lebih daripada 2 pengedar. Selepas anda menaja 2 pengedar pertama anda – semua pengedar tambahan anda yang anda taja akan jatuh di bawah 2 pengedar anda yang asli – yang seterusnya menambah jumlah mereka! Ini memberi keseronokan dalam membina kerja berpasukan.

Banyak pelan ganjaran lain memerlukan anda membangunkan sehingga 5 atau lebih kaki pasukan untuk mendapatkan komisen daripada jualan level 5, 6 atau 7. Kebanyakan orang mengakui bahawa membina lima pasukan memerlukan kerja yang lebih kerana anda mesti mengagihkan tumpuan anda, masa, & tenaga di kalangan banyak pasukan dan bukan hanya dua pasukan.

Pelan ganjaran Binari tidak seperti Multi-Level Marketing. Ini kerana pelan MLM biasanya membayar berdasarkan bilangan level yang terhad (biasanya 5-10). Binari tidak membayar anda pada batasan level; ia membayar anda kepada jumlah keseluruhan jualan semua orang dalam dua kaki / pasukan anda sehingga had yang telah ditetapkan oleh syarikat.

Dalam pelan Binary terdapat penyebaran pendapatan yang lebih adil. Apabila upline meletakkan pengedar baru di downline mereka, Sales Volume diedarkan kepada seluruh barisan orang. Ini bermakna bahawa komisen yang dibayar tersebar lebih merata di kalangan kumpulan keseluruhan pengedar.

Sering kali, dalam sistem binari, up-line anda akan biasanya membantu anda membina kaki yang lain, semasa dia membantu anda membangunkan kaki yang lain. Inilah kebaikan binari kerana separuh ganjaran bonus anda boleh dibantu oleh orang lain, yang biasanya mungkin lebih berpengalaman daripada anda. Oleh itu, anda hanya perlu membina jaringan untuk kaki yang satu lagi.

Satu lagi perkara yang saya suka tentang binari adalah semua jumlah jualan yang dijana melalui organisasi saya kekal utuh sehingga saya layak untuk menerimanya (tidak flushing). Ini adalah seperti wang di bank!

Selain daripada komisen kumpulan, anda juga boleh mendapat bonus dari orang yang anda taja sendiri.

Saksikan video penjelasan pelan binari syarikat MXB International. Di MXB bonus dibayar hari-hari dan bukannya seminggu sekali. Anda boleh menghubungi kidin di email kidinsam@gmail.com untuk maklumat lanjut.

3 Langkah untuk membina jaringan bisnes yang berjaya

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa hanya beberapa orang sahaja dapat membina sebuah organisasi Network Marketing yang berjaya. Adakah anda ingin membina satu juga? Membina perniagaan Network Marketing yang berjaya adalah impian semua Network Marketer yang berpengalaman dan yang baru.

Ikut 3 langkah mudah di bawah:

Langkah# 1: Gunakan Produk Anda – Langkah yang selalu diabaikan oleh ramai orang

Kejayaan dalam Network Marketing memerlukan anda, pengedar, seharusnya menggunakan produk anda. Gunakan produk anda dan konsisten dengannya. Banyak Network Marketer mengabaikan langkah yang sangat penting ini, dan ini merugikan mereka.

Gunakan produk anda dan sentiasa teruja dengan menggunakannya. Jika tidak, setiap usaha untuk membuat pemasaran rangkaian wang akan menjadi sukar untuk anda.

20130914_134159

Bagaimana menggunakan produk boleh membuat Network Marketing anda berjaya?

Mari kita lihat satu contoh. Bagaimana anda akan bertindak balas jika saya menjual sesuatu tetapi saya memberitahu anda bahawa saya tidak menggunakannya? Anda mungkin akan berfikir saya tidak percaya kepada produk sendiri dan produk itu mungkin tidak berfungsi?

Bagaimana anda mengharapkan pelanggan anda untuk yakin dengan produk apabila anda memberitahu mereka bahawa anda sebenarnya tidak menggunakan produk yang anda jual itu untuk kegunaan diri sendiri? Tentunya mereka fikir anda tidak percaya kepada produk.

5 sebab Mengapa Anda perlu Menggunakan Produk anda.

Anda mendapat pengetahuan produk! Cara terbaik untuk menimba ilmu pengetahuan yang diperlukan adalah dengan menggunakan produk anda sendiri.

Anda menjadi lebih bersedia untuk menerangkan faedah produk anda kepada pelanggan anda! Ini bersangkut paut dengan pengetahuan produk. Dengan mendapat maklumat langsung mengenai manfaat produk, anda menjadikan ia lebih mudah untuk menerangkan faedah kepada pelanggan anda .

Ia menjadikan berurusan dengan bantahan mudah! Bayangkan … pelanggan anda memberitahu produk lain adalah lebih baik daripada produk anda. Melainkan anda tahu produk anda dengan sangat baik, anda tidak akan mempunyai jualan.

Anda mendapatkan mata kelayakan berharga! Hampir semua pelan ganjaran Network Marketing membayar komisen berdasarkan point yang diperolehi pada. Setiap produk yang anda beli dari syarikat anda mendapat point. Anda boleh mendapatkan bonus yang diperlukan dari produk yang dibeli untuk kegunaan sendiri sahaja.

Anda menjimatkan wang dari diskaun yang diberikan kepada pengedar! Syarikat-syarikat Network Marketing menawarkan produk kepada pengedar pada harga diskaun. Bergantung kepada tahap anda, anda boleh mendapat penjimatan sehingga sebanyak 50% ke atas produk yang anda beli untuk kegunaan sendiri.

Katakan anda menjual produk kegunaan isi rumah melalui perniagaan Network Marketing anda. Sebelum anda keluar untuk membeli-belah barangan rumah anda, tandakan dari senarai anda mana-mana produk yang boleh didapati melalui Network anda dan belikannya daripada syarikat anda.

Apa sahaja yang anda lakukan, menggunakan produk anda secara konsisten akan membuatkan anda pergi jauh dalam membina perniagaan Network Marketing yang berjaya.

Langkah# 2: Membina pangkalan memperluaskan pelanggan runcit

Membina asas untuk mengembangkan pelanggan runcit adalah penting bagi Network Marketing yang berjaya kerana tiga sebab utama:

  • Ia adalah lebih mudah untuk menukar seorang pengguna produk sedia ada kepada pengedar daripada cuba merekrut pengguna yang tidak menggunakan produk.
  • Pelanggan runcit boleh menjadi sumber modal kerja anda. Kerana anda menjual secara tunai, anda mungkin mempunyai aliran tunai yang diperlukan sementara menunggu komisen dibayar.
  • Anda mendapat keuntungan runcit dari pelanggan runcit anda

Bagaimana untuk Membina Rangkaian Asas Pelanggan Runcit

Mengesyorkan produk anda kepada orang lain.

IMG-20160522-WA0002

Anda melakukan ini setiap hari, bukan? Mengesyorkan produk atau perkhidmatan kepada rakan atau kenalan secara semula jadi jika anda menyukai sesuatu produk atau perkhidmatan. Maka mencadangkan apa sahaja yang anda jual kepada orang lain sepatutnya mudah untuk dilakukan. Dengan mengesyorkan produk anda kepada orang lain, anda akan membina asas yang kukuh untuk pelanggan runcit dan bakal pengedar berpotensi.

Bawa beberapa produk dengan anda sepanjang masa.

Anda tidak perlu membawa keseluruhan rangkaian produk anda. Cuma bawa beberapa sahaja, terutamanya yang anda boleh gunakan pada bila-bila. Jika anda menjual produk tekstil Far Infrared sebagai contoh, anda boleh memakai wristlet di tangan sepanjang masa. tunjukkan tangan anda setiap kali anda dengan orang lain. Dengan cara ini anda boleh memulakan perbualan di sekeliling produk anda.

Salah satu daripada asas-asas Network Marketing yang berjaya adalah menjual bilangan produk terbanyak kepada bilangan orang yang terbesar. Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan mengesyorkan produk anda secara konsisten kepada orang lain. Anda boleh melakukan ini hampir di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Langkah# 3: Menaja pelanggan sedia ada anda ke dalam perniagaan

Ini merupakan langkah di mana banyak Network Marketer terlepas pandang.

Mengapa?

Kerana ramai Neywork Marketer memberi tumpuan kepada secara aktif mempromosikan peluang perniagaan tanpa mengambil kira untuk membina asas pelanggan runcit. Idea ini adalah kerana dengan mempromosikan peluang perniagaan, mereka fikir dapat membina perniagaan Network Marketing yang berjaya dengan lebih cepat. Mereka beroperasi dari mentaliti skim cepat kaya.

Ya, ada beberapa individu yang berjaya dengan cara ini, tetapi perhatikan betul-betul, aktif mempromosikan peluang perniagaan mungkin adalah nombor satu punca kadar keciciran yang tinggi dalam Network Marketing. Lebih daripada 80% daripada individu yang memulakan perniagaan dalam Network Marketing berhenti perniagaan dalam tempoh masa yang singkat.

Hanya segelintir Network Marketer memahami konsep perniagaan ini. Mereka mempercayai bahawa mereka boleh menjadi kaya di dalam sekelip mata dengan mempromosikan Network Marketing kepada seberapa ramai orang yang anda jumpa.

Berikut adalah apa yang Ken Evoy, presiden SiteSell.com kata tentang Network Marketing yang berjaya:

“In order for your network marketing business to flourish and be profitable in the long-term, you need an expanding base of satisfied, committed customers who share their enthusiasm by becoming active distributors themselves in your downline.”

Lihat! Anda memerlukan asas pelanggan yang berpuas hati, komited yang sudi berkongsi semangat mereka dengan menjadi pengedar yang aktif di bawah jaringan anda.

vken borneo

Selamat Berjaya.

Kidin Sam +60176486196

Jangan Risau – Anda cuma perlu 2 orang yang hebat sahaja

Memang menjadi perkara biasa apabila anda pertama kalinya menceburi bidang Network Marketing atau MLM berasa bimbang untuk mencari beratus-ratus orang , untuk dapat membina rangkaian yang besar dan berjaya. Ini sebenarnya tidak benar.

Bertenang dan ambil nafas dalam-dalam kerana kidin mempunyai beberapa berita yang baik untuk anda. Anda hanya perlu untuk membina satu pasukan yang mempunyai 2 orang yang hebat. Itu sahaja.

Anda tidak perlu beratus-ratus orang . Anda boleh menjadi sangat berjaya dengan hanya 2 orang . Biar kidin jelaskan.

vken success

Sebab mengapa anda hanya memerlukan 2 orang adalah kerana “Compounding” yang merupakan salah satu faedah terbesar Network Marketing. Anda hanya perlu membantu pasukan anda melakukan perkara yang sama seperti anda, maka perniagaan anda akan berkembang dan compounding secara semulajadi..

Ini apa yang akan berlaku kepada perniagaan anda jika setiap orang membina sebuah pasukan dua orang.

vken 2 by 2

Dengan lebih daripada 1000 orang dalam rangkaian anda , anda kini bebas dari segi kewangan. Semudah itu sahaja.

Sekarang fikirkan, jika anda memberikan perniagaan ini 100% daripada usaha anda, lama-kelamaan bolehkah anda membina satu pasukan yang terdiri dari 2 orang?

Untuk makluman di Kuala Lumpur sahaja terdapat lebih 1,700,000 orang. Terfikirkah anda mungkin terdapat 2 orang berminat ingin memiliki perniagaan mereka sendiri? Ia memang benar-benar mudahkan?

Halangan terbesar yang menghalang anda, adalah anda sendiri. Sehingga anda percaya bahawa model perniagaan boleh berlaku dan ia benar-benar mudah, ia tetap menjadi sukar bagi anda. Ini semua bergantung kepada minda.

Di MXB kami mempunyai budaya membantu rakan-rakan niaga meyakinkan lebih ramai orang untuk memahami Network Marketing. Sekiranya anda bercakap dengan 100 orang anda tentunya akan mempunyai pasukan anda.

Ini yang ingin kidin tekankan. Bina pasukan 2 orang yang hebat anda. Lihat bagaimana sebuah syarikat Network Marketing memberi ganjaran kepada anda apabila anda mempunyai pasukan 2 orang yang hebat.

Kidin Sam +60176486196
kidinsam@gmail.com

27 Tip Memasarkan Bisnes Anda Secara Online

Ramai kawan-kawan kidin yang baru memulakan bisnes untuk mencari pendapatan tambahan. Di sini kidin kongsikan 27 tip memasarkan bisnes anda secara online.

1. Optimumkan Perniagaan Anda untuk berada di dalam ranking tertinggi Enjin Carian
Ramai orang menggunakan Search Engine terutamanya Google untuk mencari produk atau perkhidmatan terbaik. Jadi sekiranya anda ingin mempromosikan bisnes secara online, anda mesti mengetahui tentang SEO (search engine optimization). Samada anda mempelajari tentang SEO atau mengupah pakar SEO untuk menjadikan informasi bisnes anda berada di antara teratas di dalam Enjin Carian.

vken seo

Kidin mempunyai website yang menggunakan host www.wordpress.com yang melakukan SEO secara automatik dan menghantar data ke setiap enjin carian apabila ada posting terbaru atau updates. So tak perlu susah2 belajar tentang SEO.

2. Buka Facebook Fan Page tentang Perniagaan anda.

Facebook adalah laman web media sosial nombor satu dan anda perlu mengambil peluang terbaik daripada itu. Buat halaman FB Fan mengiklankan tentang perniagaan anda. Anda perlu meningkatkan pengikut anda di laman Facebook anda dan mengemaskini halaman anda pada setiap hari dengan tips, kandungan yang berguna atau tawaran supaya anda boleh meningkatkan jualan. FB Fan Page kini menawarkan ciri kedai secara percuma, contohnya Vken By NewKidin FB Page.

3. Buka Profile anda di platform media sosial lain seperti Twitter dan sambungkannya ke akaun Google Plus.

Media sosial telah berkembang sejak 10 tahun yang lalu . Jadi, anda perlu membuat profil pada platform lain seperti Twitter dan menyambung semula dengan halaman Google Plus anda. Kidin pun baru sahaja membuka akaun Google Plus, jadi jangan lupa follow Google Plus Vken By Newkidin.

4. Bina Jaringan Bisnes di antara website anda dengan media sosial anda.

Anda memerlukan laman web sendiri yang memberi semua maklumat tentang perniagaan anda dan menyambung kandungan dengan halaman profil Google Plus, FB Fan Page dan Twitter anda. Pelawat yang datang ke halaman profil anda perlu melawat laman web anda.

5. Wujudkan Profil berasingan untuk LinkedIn, yang direka khas untuk Industri Anda

Anda perlu membuat profil yang berasingan untuk perniagaan anda di LinkedIn. Di sini anda akan memenuhi keperluan orang-orang yang berminat dalam perniagaan anda.

6. Letak Perniagaan Anda di Google MyBusiness.

Senaraikan Perniagaan Anda di Google MyBusiness, yang menghubungkan anda secara langsung dengan pelanggan, sama ada mereka mencari anda di Carian, Map atau Google+. Jangan sekali-kali lupa untuk memanfaatkan kuasa Google Map. Apabila anda meletakkan perniagaan anda di Google Map, orang lain boleh mengetahui dan mengakses perniagaan anda dengan mudah. Ia membantu untuk mengembangkan perniagaan online anda.

7. Buat Video mengenai Perniagaan Anda dan muat-naik di YouTube

Anda perlu mengeksploitasi enjin carian kedua terbesar selepas Google. YouTube adalah tempat di mana anda boleh memuat naik 2-3 minit video seperti intro tentang perniagaan anda.

youtubekidin

8. Buat posting baru setiap hari dan galakkan interaksi dengan pengguna.

Untuk mendapatkan trafik,anda perlu mencipta kandungan atau posting yang baik. Anda juga memerlukan kandungan yang dijana oleh pengguna seperti komen , maklum balas dan lain-lain.

9. Mula Menjual Jenama Anda di Media Sosial dengan Menawarkan Sesuatu Percuma

Jika anda mahu idea untuk menyebarkan perniagaan anda secara online, maka anda perlu menawarkan sesuatu yang percuma kepada pelanggan. Ia mesti sesuatu yang berharga kepada mereka seperti muat turun percuma , ebook atau perisian tertentu.

10. Letakkan iklan mengenai Perniagaan Anda di Classified Ads

Gunakan classified ads yang terdapat di Internet. Ada yang percuma dan ada juga yang berbayar. Contoh laman Classified Ads seperti Mudah.com, StarSearch, Google Adwords dll.

11. Gunakan Auto-Responder untuk Mengumpul email dan mula Menghantar Email

Mempromosikan perniagaan anda melalui pemasaran email seperti Aweber, Mail Chimp,  Get Response atau lain-lain Auto-responder adalah cara yang paling berkesan untuk mempromosikan perniagaan anda online. Ini adalah perkhidmatan di mana anda mengumpul alamat email orang yang datang ke laman web anda. Sebaik sahaja anda mempunyai koleksi email, anda kemudiannya boleh menghantar pengunjung anda email memberitahu mereka tentang perniagaan anda.

free ebook vken

12. Buat Promosi Groupon

Promosi Groupon juga merupakan cara yang baik untuk mengembangkan perniagaan anda. Di sini anda memberikan kupon percuma kepada pelanggan baru anda. Anda bukan sahaja mempromosikan perniagaan anda tetapi anda juga boleh menarik orang ramai kerana diskaun yang anda tawarkan.

13. Jadi Penjual eBay dan Mula Mempromosikan Perniagaan Anda

Berjuta-juta orang datang ke eBay untuk membeli barangan yang berbeza . Anda boleh menjadi penjual eBay dan mewujudkan jenama anda sendiri. Orang tentunya ingin tahu tentang perniagaan anda jika anda adalah popular di eBay.

14. Craigslist terbaik untuk Menyebarkan Perniagaan Anda

Craigslist adalah Classified Ads yang lebih popular dan memberi anda traffic yang orang lain tidak boleh dapat. Anda boleh menggunakan Craigslist Malaysia jika anda mahu untuk mempromosikan perniagaan anda di Malaysia.

15. Dapatkan Tajaan dari Top Bloggers

Terdapat penulis blog terkemuka di Internet yang boleh membantu mempromosikan perniagaan anda. Anda perlu mencari penulis blog terkenal dalam bidang anda dan menghubungi mereka supaya anda boleh membina perkongsian.

16. Podcasting mingguan mengenai Perniagaan Anda

Podcasting telah menjadi medium yang terbaru untuk menyebarkan mesej anda di Internet. Rakam video mengenai perniagaan anda dan hantar kepada iTunes. Podcasting kini menjadi sangat popular di kalangan pemasar baru.

17. Sertai Forum serta Q & A dan Mula Berdebat

Anda perlu membuat kehadiran anda dirasai di semua platform media sosial. Forum, Group Discussions, Q & A akan membantu anda menjana perdebatan di kalangan pengguna internet.

18. Guest Blogging untuk Laman website terkemuka Berkaitan dengan Perniagaan Anda

Anda boleh menulis Guest Post di Laman web utama yang berkaitan dengan perniagaan anda. Cari semua Laman web utama dan menulis guest post dengan backlink ke laman web anda.

19. Buat Survey dengan Survey Monkey dan Post Di mana-mana.

Membuat kajian atau undian dengan Survey Monkey tentang perniagaan anda. Anda perlu mewajarkan perniagaan anda dan mendapatkan orang ramai untuk mengatakan bahawa mereka juga suka produk anda.

20. Gunakan Foursquare dan Semak di lokasi Anda Lawati

Anda boleh menggunakan perisian Foursquare dan mendaftar masuk lokasi yang anda lawati. Ia akan membantu untuk menyebarkan berita tentang perniagaan anda.

21. Fokus kepada Media Tempatan dan bina Hubungan dengan Mereka

Jangan sekali-kali mengabaikan media di daerah atau bandar anda. Anda berpeluang untuk membina hubungan dengan mereka. Anda memerlukan mereka untuk menaja perniagaan anda melalui jurnal online dan laman web mereka.

22. Beritahu Ahli Keluarga dan Pekerja Anda Sertai Anda Online

Anda boleh membawa keluarga dan rakan-rakan anda untuk menyertai semua platform media sosial anda seperti Twitter , Facebook, Google+ dan lain-lain. Ini akan menghebahkan perniagaan anda kepada rangkaian keluarga dan pekerja anda secara meluas.

23. Sentiasa Balas Mesej daripada Pembaca Anda

Jika anda ingin berjaya online, maka pembaca anda adalah aset dan mereka akan membawa mesej anda ke hadapan. Perniagaan anda akan berjaya online hanya jika anda bertindak balas kepada pembaca anda dan membina ikatan yang istimewa dengan me

24. Cuba Tulis Artikel untuk Surat khabar Utama

Anda boleh menjadi kolumnis dan menulis untuk akhbar-akhbar tempatan. Di dalam bahagian biografi, anda boleh menulis tentang diri anda dan perniagaan anda.

25. Menganjurkan Acara Berkaitan dengan Perniagaan Anda

Perkara yang sangat penting adalah untuk menyebarkan perniagaan anda. Ambil bahagian di dalam apa-apa Acar untuk mempromosikan perniagaan anda. Anda juga berpeluang untuk bertemu dengan orang-orang dari latar belakang yang berbeza.

26. Teroka Peluang Offline dan membawanya Online

Teroka peluang di luar talian dan cuba yang terbaik untuk membawanya online, contohnya business card, iklan berbentuk banner dan lain-lain.

27. Buka akaun PayPal anda

Anda perlu mempunyai akaun Paypal untuk berurus-niaga dengan pelanggan anda. Anda boleh menggunakan ciri-ciri kedai dan pembayaran kad kredit menggunakan platform PayPal. Bayaran perkhidmatan Paypal sekitar 4.4% + RM2.00 bergantung kepada bilangan transaksi.

SELAMAT BERJAYA. Jangan lupa share article ini untuk rakan-rakan bisnes yang lain.

Kidin Sam
http://www.newkidin.com
http://www.vkenbynewkidin.com
http://www.vkenindonesia.com

Undian Vken

Saya ingin mendapat maklumat lanjut mengenai Vken.

Pengalaman MXB Jutawan Cikgu Azrul

Jutawan MXB 2015, Cik gu Azrul Hisham Ali, berjaya membuktikan bahawa beliau dan rakan-rakan pengajar boleh berjaya walaupun melakukan bisnes MXB secara separuh masa.

azrul

Saksikan video penjelasan dari Cik gu Azrul bagaimana beliau bermula dengan MXB dan memberi tip-tip bagaimana untuk berjaya.

azrul1

Untuk mendapatkan maklumat lanjut bagaimana untuk bermula dengan MXB, sila hubungi Kidin 0176486196 atau email kidinsam@gmail.com

FAQ Vken

1. Apakah keistimewaan Stokin Vken?

Semua produk vken mengandungi Mineral Sinaran Inframerah Jauh, Ion Negatif Tourmaline, Germanium, Titanium dan Arang buluh putih yang dianyam di dalam benang menggunakan teknologi NANO dan jahitan 3D. Sinaran inframerah jauh mempunyai pelbagai manfaat kesihatan seperti melancarkan pengaliran darah, memberi tenaga, mengurangkan kesakitan dan membuang toksik dalam badan.
Rujukan : Far Infrared Radiation (FIR) – Its Biological Effects and Medical Applications.

2. Bolehkah produk Vken dibasuh?

Ya. Produk vken boleh dibasuh dengan menggunakan serbuk pencuci dan dijemur di bawah cahaya matahari pagi. Elakkan dari menggunakan bahan peluntur (Chlorox) atau pelembut (softener) yang boleh mengurangkan kebersanan bahan2 di dalam produk vken.

cara mencuci

Stokin Vken tetap tidak berbau jika tidak dibasuh lama kerana ia mengandungi bahan nano perak yang boleh membunuh kuman dan juga arang buluh putih yang memberi bau keharuman.

3. Berapa lama kebersanan produk vken?

Bahan-bahan di dalam produk vken boleh bertahan di antara 5 – 7 tahun dan tetap memberi manfaat kesihatan. Anda digalakkan menjemur produk vken di bawah cahaya matahari pagi setiap 2 atau 3 hari untuk meningkatkan keaktifan bahan2 nano di dalam produk vken.

4. Saya berasa pening-pening setelah memakai stokin vken. Mengapa?

Sesetengah pengguna akan berasa tindak-balas balikan apabila memakai produk vken. Anda dinasihatkan membaca keterangan yang disertakan di dalam setiap kotak Vken.

tbalas

5. Bolehkan pesakit kencing manis yang teruk memakai stokin vken?

Kami mempunyai banyak testimoni pesakit kencing manis yang bertambah baik setelah memakai produk vken. Contohnya: Sepupu kepada rakan bisnes kidin ada mengalami penyakit kencing manis yang serius sehingga kakinya berlubang dan menjadi gelap. Darah tidak sampai hingga ke hujung kaki dan lukanya sukar sembuh. Luka pada tapak kakinya tidak sembuh selama hampir setahun.

Apabila Lenny memperkenalkan product stokin vken, kaki sepupunya mula berubah menjadi kemerahan selepas 2 hari kerana pengaliran darah telah menjadi lancar. Luka pada tapak kaki juga semakin sembuh dalam beberapa hari sahaja. Sila rujuk posting mengenai Diabetis di blog ini.

6. Apakah produk vken yang sesuai untuk pesakit angin ahmar (‘Stroke’)?

Saya galakkan pesakit stroke untuk memakai Stokin Vken, Wristlet dan juga Cap. Stokin melancarkan pengaliran darah keseluruh badan; wristlet membantu melancarkan darah ke jantung dan Cap memberi manfaat Far Infrared berterusan kepada otak.

7. Bagaimana jika saya ingin menjadi pengedar produk vken?

Kebanyakkan pengedar vken bermula dari menjadi pengguna dan menceritakan kebaikan produk kepada keluarga dan rakan-rakan sekeliling. Untuk menjadi Ahli MXB International (pengedar vken), anda hanya perlu membeli 1 set produk vken dengan nilai minima RM742 (contoh 4 pasang stokin vken RM742) dan memperkenalkan 2 orang rakan untuk menjadi ahli MXB. Lihat video di bawah:

Sila hubungi mobile stockist Kidin +60176486196 atau kidinsam@gmail.com untuk mendaftar sebagai ahli MXB.

Pelan Silver MXB
Pelan Silver MXB

Program Kaya MXB

Memang sukar dipercayai! Bagaimana bisnes Stokin Vken boleh membuat orang menjadi jutawan hanya dengan bermula dari modal RM742.00

Tetapi mereka mempunyai aset untuk membuktikannya.

kereta

Di sini kami bongkarkan Pelan Kaya MXB RM200K dalam masa 3 bulan. Lihat video di bawah:

Apabila anda telah mendapat bonus yang banyak dari MXB, upgrade akaun anda ke Diamond (tambah RM742 x 4) untuk mendapat pendapatan yang lebih menabjubkan.

newkidin2016B

Saksikan pula Pelan Kaya Diamond RM1 juta 3 bulan dengan menggunakan platform MXB International Trading Sdn Bhd.

diamond1

Dengan akaun Diamond (5 set produk), anda akan menerima bonus sponsor RM52.80 x 5 = RM264 apabila anda menaja seorang kawan. Dengan memperkenalkan bisnes MXB kepada hanya 2 orang kawan yang upgrade akaun mereka ke diamond, anda akan memperolehi mingguan seperti di bawah jika setiap orang di dalam jaringan anda upgrade akaun mereka ke Diamond setiap minggu.

diamond2

Namun, kebanyakkan ahli MXB membuat strategi Pelan Smart 7 kerana mereka berpeluang mendapatan bonus RM2 juta di dalam masa 4 bulan seperti penjelasan video di bawah:

Sekiranya anda masih memerlukan penjelasan, sila hubungi Kidin +0176486196 atau kidinsam@gmail.com untuk maklumat lanjut. Anda juga boleh beli produk Vken MXB secara online di Vken by Newkidin Online Store.