HbA1c Gylcated Haemoglobin Test

Ujian hemoglobin A1c (HbA1c) memberitahu kita tahap purata gula dalam darah selama 2 hingga 3 bulan terakhir. Orang yang menghidap kencing manis atau diabetes memerlukan ujian ini secara berkala untuk melihat apakah tahap gula dalam badannya berada dalam jangkauan.

Keputusan HbA1c dapat mengetahui sama ada anda perlu menyesuaikan ubat kencing manis anda. Ujian HbA1c juga digunakan untuk mendiagnosis diabetes.

Bagaimana Ujian HbA1c berfungsi?

Hemoglobin adalah protein yang terdapat dalam sel darah merah. Ia memberikan warna merah kepada darah, dan tugasnya adalah membawa oksigen ke seluruh badan anda.

Gula dalam darah anda disebut glukosa. Apabila glukosa bertambah di dalam darah anda, ia akan mengikat hemoglobin dalam sel darah merah anda. Ujian HbA1c mengukur berapa banyak glukosa terikat.

Sel darah merah hidup selama kira-kira 3 bulan, jadi ujian menunjukkan tahap purata glukosa dalam darah anda selama 3 bulan terakhir.

Sekiranya tahap glukosa anda tinggi sejak beberapa minggu kebelakangan ini, ujian hemoglobin A1c anda akan lebih tinggi.

Julat Normal HbA1c

Bagi orang yang tidak menghidap diabetes, julat normal untuk tahap hemoglobin A1c adalah antara 4% dan 5.6%.

Tahap hemoglobin A1c antara 5,7% dan 6,4% bermaksud anda menghidap prediabetes dan kemungkinan mendapat diabetes.

Tahap 6.5% atau lebih tinggi bermaksud anda menghidap diabetes.

Menetapkan Matlamat untuk Tahap HbA1c


Tahap sasaran HbA1c untuk penghidap diabetes biasanya kurang dari 7%. Semakin tinggi hemoglobin A1c, semakin tinggi risiko anda mengalami komplikasi yang berkaitan dengan diabetes. Seseorang yang telah lama menghidap diabetes yang tidak dirawat mungkin mempunyai tahap di atas 8%.

Sekiranya anda menghidap diabetes dan tahap anda melebihi sasaran anda, doktor anda mungkin mengubah rancangan rawatan anda untuk menurunkan tahap anda.

Kombinasi diet, senaman, dan ubat-ubatan dapat menurunkan kadar anda.

Orang yang menghidap diabetes harus menjalani ujian HbA1c setiap 3 bulan untuk memastikan gula dalam darah mereka berada dalam lingkungan sasaran mereka. Sekiranya diabetes anda terkawal dengan baik, anda mungkin boleh menunggu lebih lama di antara ujian darah. Tetapi pakar mengesyorkan memeriksa sekurang-kurangnya dua kali dalam setahun.

Orang dengan penyakit yang mempengaruhi hemoglobin, seperti anemia, mungkin mendapat keputusan yang mengelirukan dengan ujian ini. Perkara lain yang boleh mempengaruhi hasil HbA1c termasuk makanan tambahan seperti vitamin C dan E dan tahap kolesterol tinggi. Penyakit ginjal dan penyakit hati juga boleh mempengaruhi ujian.

Adakan Ekstrak Halia Hitam dapat membantu menurunkan paras Gula dalam darah?

Halia Hitam atau Kaempferia parviflora mempunyai bahan aktif MethoxyFlavone yang sangat tinggi. Kajian menunjukkan ekstrak halia hitam memberi tenaga dan stamina, tinggi anti-oksidan, mematikan sel barah, melancarkan pengaliran darah, menurunkan paras gula dalam darah dan membantu meningkatkan hormon libido.

Saksikan testimoni mereka yang telah menggunakan ekstrak halia hitam VR4 dari Volten International:

Dato Malek Noor
Rosiah Mohd Awal
Siti Meriam Che Ya
Jamaliah Hassan

VR4 Capsule

Berat satu kapsul 130mg dan sekotak VR4 Capsule mempunyai 50 kapsul.

HARGA Jualan RM110/box.

Harga Agen RM480/6’s (Jimat RM180)

Hubungi Kidin +60176486196 untuk maklumat lanjut atau order online di http://www.wasep.me/newkidin

Pemanis Nano VSweet

Volten International juga telah mengeluarkan produk VSweet Pemanis semulajadi dari Ekstrak Tebu hitam, Ekstrak Halia Hitam dan air Hexagon. Manis tanpa Gula dengan menggunakan proses Nano teknologi. Apabila bersifat saiz nano, mudah diserap oleh tubuh, dicernakan dan disingkirkan dari tubuh.

Ia juga sangat rendah kalori dan mempunyai indeks glisemik kosong. Ia boleh digunakan sebagai pengganti gula dalam minuman dan masakan. Tahan panas. Boleh dimasak untuk membuat minuman, yogurt, puding, ais krim, kek dll.

VSweet

  • Mengimbangi Kandungan gula dalam badan.
  • Menurunkan kadar gula dalam darah, sesuai untuk pesakit diabetis dan hypoglycemia.
  • Melawaskan pembuangan air kencing.
  • Meningkatkan tenaga dalam badan. Membantu sistem penghadaman makanan.

1 titis VSweet = 1 sudu besar (1 tbs) gula

HACCP Certified.

Berat 10ml/botol. Anggaran 200 titis.

Harga RM60/botol

Hubungi Kidin +60176486196 untuk maklumat lanjut atau order online di http://www.wasep.me/newkidin

Register Member

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s