27 Tip Memasarkan Bisnes Anda Secara Online

Ramai kawan-kawan kidin yang baru memulakan bisnes untuk mencari pendapatan tambahan. Di sini kidin kongsikan 27 tip memasarkan bisnes anda secara online.

1. Optimumkan Perniagaan Anda untuk berada di dalam ranking tertinggi Enjin Carian
Ramai orang menggunakan Search Engine terutamanya Google untuk mencari produk atau perkhidmatan terbaik. Jadi sekiranya anda ingin mempromosikan bisnes secara online, anda mesti mengetahui tentang SEO (search engine optimization). Samada anda mempelajari tentang SEO atau mengupah pakar SEO untuk menjadikan informasi bisnes anda berada di antara teratas di dalam Enjin Carian.

Kidin mempunyai website yang menggunakan host www.wordpress.com yang melakukan SEO secara automatik dan menghantar data ke setiap enjin carian apabila ada posting terbaru atau updates. So tak perlu susah2 belajar tentang SEO.

2. Buka Facebook Fan Page tentang Perniagaan anda.

Facebook adalah laman web media sosial nombor satu dan anda perlu mengambil peluang terbaik daripada itu. Buat halaman FB Fan mengiklankan tentang perniagaan anda. Anda perlu meningkatkan pengikut anda di laman Facebook anda dan mengemaskini halaman anda pada setiap hari dengan tips, kandungan yang berguna atau tawaran supaya anda boleh meningkatkan jualan. FB Fan Page kini menawarkan ciri kedai secara percuma.

3. Buka Profile anda di platform media sosial lain seperti Twitter dan sambungkannya ke akaun Google Plus.

Media sosial telah berkembang sejak 10 tahun yang lalu . Jadi, anda perlu membuat profil pada platform lain seperti Twitter dan menyambung semula dengan halaman Google Plus anda.

4. Bina Jaringan Bisnes di antara website anda dengan media sosial anda.

Anda memerlukan laman web sendiri yang memberi semua maklumat tentang perniagaan anda dan menyambung kandungan dengan halaman profil Google Plus, FB Fan Page dan Twitter anda. Pelawat yang datang ke halaman profil anda perlu melawat laman web anda.

5. Wujudkan Profil berasingan untuk LinkedIn, yang direka khas untuk Industri Anda

Anda perlu membuat profil yang berasingan untuk perniagaan anda di LinkedIn. Di sini anda akan memenuhi keperluan orang-orang yang berminat dalam perniagaan anda.

6. Letak Perniagaan Anda di Google MyBusiness.

Senaraikan Perniagaan Anda di Google MyBusiness, yang menghubungkan anda secara langsung dengan pelanggan, sama ada mereka mencari anda di Carian, Map atau Google+. Jangan sekali-kali lupa untuk memanfaatkan kuasa Google Map. Apabila anda meletakkan perniagaan anda di Google Map, orang lain boleh mengetahui dan mengakses perniagaan anda dengan mudah. Ia membantu untuk mengembangkan perniagaan online anda.

7. Buat Video mengenai Perniagaan Anda dan muat-naik di YouTube

Anda perlu mengeksploitasi enjin carian kedua terbesar selepas Google. YouTube adalah tempat di mana anda boleh memuat naik 2-3 minit video seperti intro tentang perniagaan anda.

8. Buat posting baru setiap hari dan galakkan interaksi dengan pengguna.

Untuk mendapatkan trafik,anda perlu mencipta kandungan atau posting yang baik. Anda juga memerlukan kandungan yang dijana oleh pengguna seperti komen , maklum balas dan lain-lain.

9. Mula Menjual Jenama Anda di Media Sosial dengan Menawarkan Sesuatu Percuma

Jika anda mahu idea untuk menyebarkan perniagaan anda secara online, maka anda perlu menawarkan sesuatu yang percuma kepada pelanggan. Ia mesti sesuatu yang berharga kepada mereka seperti muat turun percuma , ebook atau perisian tertentu.

10. Letakkan iklan mengenai Perniagaan Anda di Classified Ads

Gunakan classified ads yang terdapat di Internet. Ada yang percuma dan ada juga yang berbayar. Contoh laman Classified Ads seperti Mudah.com, StarSearch, Google Adwords dll.

11. Gunakan Auto-Responder untuk Mengumpul email dan mula Menghantar Email

Mempromosikan perniagaan anda melalui pemasaran email seperti Aweber, Mail Chimp,  Get Response atau lain-lain Auto-responder adalah cara yang paling berkesan untuk mempromosikan perniagaan anda online. Ini adalah perkhidmatan di mana anda mengumpul alamat email orang yang datang ke laman web anda. Sebaik sahaja anda mempunyai koleksi email, anda kemudiannya boleh menghantar pengunjung anda email memberitahu mereka tentang perniagaan anda.

12. Buat Promosi Groupon

Promosi Groupon juga merupakan cara yang baik untuk mengembangkan perniagaan anda. Di sini anda memberikan kupon percuma kepada pelanggan baru anda. Anda bukan sahaja mempromosikan perniagaan anda tetapi anda juga boleh menarik orang ramai kerana diskaun yang anda tawarkan.

13. Jadi Penjual eBay dan Mula Mempromosikan Perniagaan Anda

Berjuta-juta orang datang ke eBay untuk membeli barangan yang berbeza . Anda boleh menjadi penjual eBay dan mewujudkan jenama anda sendiri. Orang tentunya ingin tahu tentang perniagaan anda jika anda adalah popular di eBay.

14. Craigslist terbaik untuk Menyebarkan Perniagaan Anda

Craigslist adalah Classified Ads yang lebih popular dan memberi anda traffic yang orang lain tidak boleh dapat. Anda boleh menggunakan Craigslist Malaysia jika anda mahu untuk mempromosikan perniagaan anda di Malaysia.

15. Dapatkan Tajaan dari Top Bloggers

Terdapat penulis blog terkemuka di Internet yang boleh membantu mempromosikan perniagaan anda. Anda perlu mencari penulis blog terkenal dalam bidang anda dan menghubungi mereka supaya anda boleh membina perkongsian.

16. Podcasting mingguan mengenai Perniagaan Anda

Podcasting telah menjadi medium yang terbaru untuk menyebarkan mesej anda di Internet. Rakam video mengenai perniagaan anda dan hantar kepada iTunes. Podcasting kini menjadi sangat popular di kalangan pemasar baru.

17. Sertai Forum serta Q & A dan Mula Berdebat

Anda perlu membuat kehadiran anda dirasai di semua platform media sosial. Forum, Group Discussions, Q & A akan membantu anda menjana perdebatan di kalangan pengguna internet.

18. Guest Blogging untuk Laman website terkemuka Berkaitan dengan Perniagaan Anda

Anda boleh menulis Guest Post di Laman web utama yang berkaitan dengan perniagaan anda. Cari semua Laman web utama dan menulis guest post dengan backlink ke laman web anda.

19. Buat Survey dengan Survey Monkey dan Post Di mana-mana.

Membuat kajian atau undian dengan Survey Monkey tentang perniagaan anda. Anda perlu mewajarkan perniagaan anda dan mendapatkan orang ramai untuk mengatakan bahawa mereka juga suka produk anda.

20. Gunakan Foursquare dan Semak di lokasi Anda Lawati

Anda boleh menggunakan perisian Foursquare dan mendaftar masuk lokasi yang anda lawati. Ia akan membantu untuk menyebarkan berita tentang perniagaan anda.

21. Fokus kepada Media Tempatan dan bina Hubungan dengan Mereka

Jangan sekali-kali mengabaikan media di daerah atau bandar anda. Anda berpeluang untuk membina hubungan dengan mereka. Anda memerlukan mereka untuk menaja perniagaan anda melalui jurnal online dan laman web mereka.

22. Beritahu Ahli Keluarga dan Pekerja Anda Sertai Anda Online

Anda boleh membawa keluarga dan rakan-rakan anda untuk menyertai semua platform media sosial anda seperti Twitter , Facebook, Google+ dan lain-lain. Ini akan menghebahkan perniagaan anda kepada rangkaian keluarga dan pekerja anda secara meluas.

23. Sentiasa Balas Mesej daripada Pembaca Anda

Jika anda ingin berjaya online, maka pembaca anda adalah aset dan mereka akan membawa mesej anda ke hadapan. Perniagaan anda akan berjaya online hanya jika anda bertindak balas kepada pembaca anda dan membina ikatan yang istimewa dengan me

24. Cuba Tulis Artikel untuk Surat khabar Utama

Anda boleh menjadi kolumnis dan menulis untuk akhbar-akhbar tempatan. Di dalam bahagian biografi, anda boleh menulis tentang diri anda dan perniagaan anda.

25. Menganjurkan Acara Berkaitan dengan Perniagaan Anda

Perkara yang sangat penting adalah untuk menyebarkan perniagaan anda. Ambil bahagian di dalam apa-apa Acar untuk mempromosikan perniagaan anda. Anda juga berpeluang untuk bertemu dengan orang-orang dari latar belakang yang berbeza.

26. Teroka Peluang Offline dan membawanya Online

Teroka peluang di luar talian dan cuba yang terbaik untuk membawanya online, contohnya business card, iklan berbentuk banner dan lain-lain.

27. Buka akaun PayPal anda

Anda perlu mempunyai akaun Paypal untuk berurus-niaga dengan pelanggan anda. Anda boleh menggunakan ciri-ciri kedai dan pembayaran kad kredit menggunakan platform PayPal. Bayaran perkhidmatan Paypal sekitar 4.4% + RM2.00 bergantung kepada bilangan transaksi.

SELAMAT BERJAYA. Jangan lupa share article ini untuk rakan-rakan bisnes yang lain.

Kidin Sam
http://www.newkidin.com
http://www.wasep.me/newkidin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s